Mortensgås wohooo

Ja det skulle vi egentlig hatt til middag i dag 😋

For i dag er det nemlig Mortens messe,eller St.Martins messe.

Mortensmesse eller mortensdag var en meget viktig kirkehøytid til minne om den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours – død år 397.
Primstavmerket vårt er en bispestav. Over store deler av verden spiser man gås mortensdag – dvs. mortensgås. Bakgrunnen sies å være et St. Martin
var vernehelgen for alle tiggere og alle fattige, og uten tvil en av de mest populære helgenene i Europa. Han er svært ofte avbildet med en gås ved sin side.
Det tolkes som markering av et festmåltid før adventsfasten begynte. Her i distriktet ble det sagt at bjørnen gikk i hi denne dag, og at det var tid for slakting.
Men slaktinga måtte skje på voksende måne.

Men iogmed at den minste gåsa jeg kunne få tak i var 5 kg,ble det i overkant litt mye for 2 personer 😅 Så velger istede å lage Cajun Gumbo..( det er iallefall kylling i det )

Det tar litt tid å lage det..men det er så absolutt verdt det…❤️

Det blir masse mat, (noe brodern rett over  gata setter pris på )

Cajun Gumbo (oppskrift fra Gladkokken)

  • 1 dl solsikkeolje
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl mørk øl
  • 8 dl kyllingkraft
  • 1 stk løk
  • 2 stk paprika
  • 2 stk stangselleri
  • 8 fedd hvitløk
  • 8 stk røkte pølser (av god kvalitet)
  • 1 000 gram kyllinglår
  • 5 stk laurbærblad
  • 4 ts cayennepepper
  • 1 ss røkt paprikakrydder
  • 1 ts malt sort pepper
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • ris
  • 1 stk vårløk (som frisk pynt

Start med å kutte opp paprika, løk og stangselleri i terninger.

Varm opp oljen til den ryker og tilsett melet. Rør godt rundt og ikke gå ifra kjelen. Du skal nå røre til jevningen får en mørk farge.
Dette er viktig for å få den riktige smaken på retten.
Tilsett grønnsaksblandingen i den varme jevningen og rør godt. Stek videre til løken har blitt blank og myk. Kutt nå opp hvitløken og tilsett.
Rør i 2 minutter til før du tilsetter ølen og rører til du får en jevn saus.
Tilsett kyllingkraften, laurbærblad og krydderne i kjelen. Rør godt og sett ned temperaturen til den såvidt koker. (småputrer)

Grovkutt kyllingen, stek på høy varme så den får litt stekeskorpe og tilsett i kjelen. Kutt pølsene opp i passende biter og legg i kjelen.
Legg på lokk og la småkoke i 3 timer. Rør av og til. (ca hvert 15 minutt)

Finhakk vårløken og kok opp ris.
Fyll en tallerken med litt ris og hell over rikelig med Gumbo ! Strø over vårløken og server. Nyt denne deilige Cajun retten. Lykke til.
(Jeg brukte en og en halv Ts med Cayenne pepper og den ble akkurat passe for min smak)

Så det blir min hyllest til Mortens Gåsa 🤩
Håper dere lager dere en fantastisk fin fredag .. Helga og greier.. Som skrevet over her, nå begynner adventsfasten,.
Vet ikke helt om jeg skal følge den altså ! Så tror nok det blir en middag i morgen og 😜
Heheh gjør noe gøy ,og nyt livet og dagene. Vi får de dessverre ikke i reprise,så vi
må gjøre det beste ut av hver dag ❤️❤️

Prates 🤩

2 kommentarer
      1. Hmm er ikke godt å si hvorfor … Må prøve å lage gås neste år.. men Cajun Gumbo var godt det og 🙂
        Riktig God helg til dere og ❤️❤️ (Håper du har det fint i bergen ) ❤️❤️

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg