Torsdag og Bortsj

Huff tida flyr ifra meg.. Snart helga igjen jo,, Hvor blir dagene av liksom..
Jaja i dag blir det Bortsj  til middag.

Borsjtsj er en rødbet- og kålsuppe som har sitt opphav på ukrainsk område. Suppa er svært populær i det østlige Europa, særlig i
Ukraina,Russland, Belarus og Polen. Den kokes på grønnsaker, kjøtt og salo (fett fra den øvre delen av svineryggen). Rødbetene gir borsjtsjen en dyprød farge.
Suppa blir som oftest tilsatt rømme (smetana) og stykker av kjøtt eller pølse. En variant av borsjtsj serveres kald om våren og sommeren.
Da kalles den kholódnik. Mange, særlig i Ukraina, spiser salo til borsjtsjen.

Så det finnes mange varianter av den her, Men her er den jeg endte opp med 🙂

Kjøttkraft

  • 1 kg høyrygg av okse
  • 1,5 dl vann
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss hele pepper
  • 1 ts karve
  • 2 stk laurbærblad

Suppe

  • 1 kg ferdig kokt høyrygg
  • 4 stk rødbeter
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk løk
  • 0,3 stk kålhode
  • 3 stk stangselleri
  • 5 fedd hvitløk
  • 4 stk kokefaste poteter
  • 2 stk vårløk
  • 1 bunt fersk persille
  • 1 bunt fersk dill
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1,5 liter kjøttkraft (som du kokte kjøttet i)
  • salt og pepper
  • litt rømme til servering

Start med å finne frem en stekepanne og en stor kjele. I kjelen skal du koke kjøttet sammen med grønnsakene i kjøttkraften. I stekepannen skal du steke kjøttet for å få en fin skorpe. Start med å skru på både kjele og panne på høy varme. Tilsett litt olje i begge. Start med å grovkutte grønnsakene som står under oppskriften “Kjøttkraft” og tilsett i kjelen. Stek i noen minutter mens du steker kjøttet. Del opp kjøttet i ganske store biter. 2cm x 2 cm.
Krydre med salt og pepper og brun kjøttet på høy varme til de får en gylden og sprø stekeskorpe.
Når kjøttet har fått stekeskorpe legger du ret rett i kjelen med grønnsaker.
Ikke stek for mye kjøtt av gangen. Når du har stekt ferdig kjøttet heller du litt vann i stekepanna og koker ut det som har festet seg i panna. Hell dette også i kjelen med grønnsaker og kjøtt. Tilsett krydderne og laurbærblader og hell på kaldt vann og oksekraften. Kok opp og skru ned varmen så det kun putrer/småkoker. Kjøttet skal trekke i 2 timer på svak varme. Sil av kraften (denne skal i suppa) og ta vare på kjøttet. Nå har du deilig mørt kjøtt og en kjøttkraft som gjør denne suppa fantastisk. Denne prosessen kan godt gjøres dagen i forveien hvis du vil.

Nå skal vi lage selve suppa:
Start med å finne frem en ny kjele, sett på varmen på litt over medium varme og tilsett litt nøytral olje. Kutt opp løken i små terninger og legg i kjelen.
Løken skal stå å steke på mediuk varme til den begynner å bli brun. Dette tar 15-20 minutter. Husk å røre av og til. Dette tar litt tid, men er med på å gi en ekstra god smak på suppa. Når løken begynner å bli brun tilsetter du finhakket hvitløk, stangselleri og gulrot. Stek i noen minutter til mens du kutter opp kålen. Kutt kålen i fine strimler med en kniv og tilsett i kjelen.
Nå er det på tide at den viktigste ingrediensen skal i suppa! Dette er selvfølgelig rødbeter. Kutt opp rødbetene i små terninger. Et godt tips er å skrelle de under vann i vasken. Da slipper du å bli så rød på henda. Tilsett rødbetene og de hermetiske tomatene i suppa.
Nå skal den gode kraften fra kjøttet helles oppi kjelen. Hell kraften sammene med grønnsakene og legg i kjøttet. Rør godt rundt og varm opp så den såvidt koker. Den kan gjerne få stå i 1 time til å småputre. Når det er ca 30 minutter til servering tilsetter du poteter i terninger i suppa. Rett før servering finhakker du persille, vårløk og dill og tilsetter i gryta
Nå er suppa klar til servering. Dette er en veldig god suppe med spennende smakskombinasjoner. Server med en god klatt med deilig rømme. Dryss gjerne over litt fersk persille og dill rett før servering. Lykke til.

Som dere skjønner, dette tar litt tid å lage, men så fantastisk godt når det er ferdig 🙂 Kan absolutt anbefales på det varmeste 🙂

Så med det ønsker jeg dere en kjempefin Torsdag,, Fargene begynner å bli helt nydelige ute nå. Så gå deg en tur og kos deg 🙂
Uansett vi prates i morra .)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg