1 søndag i advent

Da begynner det, den koseligste tida i hele året… da alle burde være ekstra snille mot hverandre, ekstra omtenksomme..
Men dessverre, så finnes det alt for mange slemme mennesker til det..
Så min bønn til akkurat deg som sitter og leser dette.. Vær litt ekstra snill, litt ekstra omtenksom ..
Tviler ikke på at DU er det hele året altså.. men en pitteliten ekstra umf… i desember..
Et lite kompliment til dama/mannen i butikken som jobber for harde livet og svetten pipler av panna..
Jada de får betalt,, men de trenger også et smil og et lite *Så flink du er* innimellom..
Jaja nok pekefinger fra meg, var ikke meninga og kjefte,, men det er så lite for oss , og det betyr så utrolig mye
for de i den andre enden 🙂

I går gikk det jo unna her fra tidlig morgen med kaker og middag.. Og må si jeg ble meget overrasket over de kakene,,
Smakte som gløgg i kakeform .. Så de blir nok et fast innslag heretter 🙂


Lebkuchen

Oppskriften gir ca. 50 kaker.

 

Ingredienser: 

6 egg
180 g brunt sukker
2 ss honning
250 g mandler
250 g hasselnøtter
2 ts kanel
2 ts lebkuchen-krydder (se tips)
1 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
200 g apsikat (syltet appelsinskall)
200 g sukat
2 dl hvetemel

Melisglasur:
3 dl melis
2 ss melk

Mørk sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
2 ts delfiafett

Lys sjokoladeglasur: 
200 g melkesjokolade
2 ts delfiafett

Pynt: 
mandelflak eller skåldede mandler

 

Fremgangsmåte: 

Pisk eggene og brunt sukker til en tykk eggedosis. Smelt honningen og vend inn. Mal mandler og hasselnøtter i food processor slik at de blir grovkornet. Bland krydder, vaniljesukker og bakepulver med nøttene, og vend dette deretter inn i eggedosisen. Bland apsikat (syltet appelsinskall) og sukat med 2 ss av hvetemelet. Vend dette inn i deigen sammen med resten av hvetemelet.

Sett deigen i kjøleskapet og la den stå der og svelle i 30 minutter.
Ha du deigen rett på bakepapiret.Bruk ca en 1 ss.. og hjelp til med en teskje til å lage fine runde kaker 🙂

Stek kakene midt i ovnen ved 150 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl kakene til de er helt kalde.

Smør toppen av kakene med enten en tynn melisglasur laget av melis og melk…

… eller sjokoladeglasur laget av lys eller mørk sjokolade som er smeltet sammen med litt delfiafett.

Pynt med mandelflak eller halve, skåldede mandler. Legg kakene på en rist så overflødig glasur renner av og la glasuren stivne.
*Jeg smeltet kokesjokolade med delfiafett, og pynta med halve mandler og halve cocktailbær.*

Lebkuchen-krydder:
2,5 ts kanel
2 ts nellik
0,5 ts ingefær
0,5 ts koriander
0,5 ts kardemomme
0,5 ts anis
0,5 ts allehånde
0,25 ts muskat

Du bruker 2 ts av denne krydderblandingen i oppskriften. Resten oppbevares på glass med tett lokk til neste gang du baker noe med lebkuchen-krydder.
Legg de ferdige kakene i en kakeboks eller plastpose, og oppbevar dem kjølig slik at de ikke blir klissete. Kakene er kjempefine å fryse.

Bare prøv, du blir veldig overrasket over hvor gode,myke,saftige, og litt knasende de her er

Men så må vi vel ha middag i dag og da .)

Det blir nemlig Karbonadekaker med hjemmelaget potetmos og mykstekt løk

Hjemmelagde Karbonader

800 gr karbonadedeig
2 ss potetmel
2 ts salt
2 ts malt pepper
2 ts oregano
1 ts tørket ingefær
1 ts chilipulver
1 løk
2 fedd hvitløk
2 dl iskald kraft eller vann med buljong

Legg kjøttet i en bolle og tilsett alle tørrvarene. Bruk et rivjern til å rive opp løk og hvitløk .Tilsett i bollen og bland godt til alle smakene er fordelt.
Spe på med den kalde kraften , litt og litt og sånn fortsetter du til du har en jevn *deig*.
Sett bollen i kjøleskapet i 30 min, da blir det lettere å jobbe med den etterpå .
Del opp farsen i ti like deler, og rull hver del til en liten ball. Klem ballen flat på et bakepapir og form den . Bruk gjerne en kniv til å lage mønster på toppen av karbonadene.
Varm en stekepanne opp til nesten full guffe og tilsett litt nøytral olje.
Stek i 1-2 minutter på hver side. Legg de over i en ildfast form med litt kraft i , og stek de i 5-10 minutter på 200 grader.
Helt ypperlige å ha i fryseren .

Hjemmelaget potetmos er jo bare å koke poteter i små biter, hell av vannet, ha oppe en dæsj baconost. Litt fløte og litt smør.
Mos til det blir sånn du vil ha det.

Også tar vi mykstekt løk ved siden av,,

 

Ha en superfin første søndag i advent alle sammen 🙂
Kos dere og tenn lys.. og nyt kvelden ..
Her er middaglslista for kommende uke,,,

Ikke så veldig spennende men …

Vi prates

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg